top of page
Αναζήτηση

Σημάδια που μας προειδοποιούν ότι ο τοκετός είναι πολύ κοντά! ✌️✌️



Ο ενθουσιασμός ότι θα γίνεις μανούλα είναι τεράστιος από την πρώτη στιγμή που το επιβεβαιώνεις με το γυναικολόγο σου και, αν και ο τοκετός διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, τα συμπτώματα είναι παραπλήσια για τις περισσότερες γυναίκες από τη στιγμή που ο γυναικολόγος δίνει μια εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού σύμφωνα με την τελευταία εμμηνορρυσία μέχρι και τη στιγμή που μπαίνετε στο μαιευτήριο για να φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας!


Ωστόσο μόνο το 4% των τοκετών πραγματοποιούνται μέσα σε αυτές τις ημερομηνίες.


Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα του τοκετού;


Αν είστε μανούλα που για πρώτη φορά περιμένετε το μωράκι σας, το μωρό σας θα αρχίσει να αλλάζει θέση στη μήτρα λίγες βδομάδες πριν το τοκετό. Η πίεση που νιώθετε στα πλευρά σταδιακά εξαφανίζεται και το μωρό τοποθετείται προς την λεκάνη. Αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε αλλά η πίεση αυξάνεται ακολούθως στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι φορές που θα πηγαίνετε στην τουαλέτα.


Οι συσπάσεις braxton hicks οι οποίες αρχίζουν να εμφανίζονται προς το τέλος της εγκυμοσύνης, και των οποίων η αιτία είναι άγνωστη, συχνά συγχέονται με τους πόνους του τοκετού!

Εάν η συχνότητα και η ένταση των συσπάσεων αυτών αυξηθεί μπορεί να αποτελέσει σημάδι τοκετού. Επίσης ο πόνος στην πλάτη μπορεί να συνοδεύεται από συσπάσεις, άλλωστε το σώμα και τα οστά σας προετοιμάζονται έντονα για τον τοκετό και δεν διστάζουν να σας ενημερώνουν για αυτό κατά διαστήματα!


Εάν παρατηρήσετε την εμφάνιση ενός ελαφρώς χυλώδους εκκρίματος με διάφανο ή κοκκινωπό χρώμα, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η μήτρα είναι πλέον έτοιμη για τον τοκετό. Όταν δείτε αυτό το έκκριμα δεν πρέπει να πανικοβληθείτε αλλά να περιμένετε ότι ο τοκετός είναι πολύ κοντά - λίγες ώρες ή λίγες μέρες μακριά!!


Ένα άλλο από τα πολύ δημοφιλή συμπτώματα του τοκετού είναι οι αφίξεις των νερών του μωρού σας το οποίο αναπτύσσεται μέσα στον αμνιακό σάκο που είναι γεμάτος με υγρό στην αρχή της εγκυμοσύνης. Το σπάσιμο ή η ρήξη αυτού του σάκου σημαίνει ότι το υγρό βγαίνει προς τα έξω και ότι το μωρό σας δεν μπορεί πια να μείνει άλλο εντός της μήτρας. Το αμνιακό υγρό περιέχει και μια ορμόνη, την προσταγλανδίνη, η οποία βοηθάει στην ομαλή εξέλιξη του τοκετού.

Μην πανικοβάλλεστε!! Το παραπάνω σύμπτωμα δεν σημαίνει ότι θα γεννήσετε αμέσως! Πότε πρέπει να πάω στο νοσοκομείο;


Πρώτα απ’ όλα πρέπει να μιλήσετε με τη μαία σας - Οποιοδήποτε σύμπτωμα και αν έχετε οι συμβουλές που θα σας δώσει θα σας κάνουν να χαλαρώσετε και θα σας κάνουν να ξεπεράσετε το φόβο σας για τον τοκετό. Μόλις αρχίσουν οι συσπάσεις, δηλαδή εάν η συχνότητα των συσπάσεων είναι μικρότερη από 5 λεπτά και η διάρκειά της τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο.


Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων τη διαφορά μεταξύ ψευδών πόνων τοκετού και πραγματικών πόνων τοκετού. Εάν δεν είστε σίγουρες μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ένα χλιαρό ντουζ. Εάν οι συσπάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και να αυξάνονται σταδιακά, σημαίνει ότι τοκετός έχει ξεκινήσει.

Οι τελευταίες εβδομάδες για όλες τις μανούλες είναι γεμάτες ενθουσιασμό για την ένωση με τα μωρά τους αλλά και άγχος για τη διαδικασία του τοκετού.

Εμπιστευτείτε την ομάδα σας και προσπαθήστε να απολαύσετε κάθε στιγμή γνωρίζοντας τα σημάδια του τοκετού! Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος αυτής της πορείας σας περιμένει ένα μικρό και υπέροχο θαύμα που θα σας συντροφεύει για όλη σας τη ζωή!!



Η μαία σας, Δόξα Τερζή


Ιστορίες Φυσικού Τοκετού


https://www.facebook.com/istoriesfisikoutoketou

1.003 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page