top of page
Αναζήτηση

Ο ρόλος των ορμονών κατά τον τοκετό!!



Οι ορμόνες της γέννησης είναι οι αγγελιοφόροι που παράγει το σώμα μας. Συνεργάζονται και καθοδηγούν το σώμα μας από την αρχή του τοκετού μέχρι και το τέλος του ώστε να οδηγήσουν τη διαδικασία ομαλά και με ασφάλεια εις πέρας, τόσο για το μωρό όσο και για τη γυναίκα.

Οι ορμόνες γέννησης βοηθάνε εσάς και το μωρό σας με πολλούς τρόπους:

  • Προετοιμάζουν το σώμα σας για τον τοκετό

  • Ξεκινούν τις συσπάσεις της μήτρας

  • Προετοιμάζουν το μωρό σας για τον τοκετό και τη ζωή του έξω από την μήτρα

  • Προετοιμάζουν το μωρό σας να θηλάσει και το στήθος σας να παράγει γάλα αντίστοιχα


Ωκυτοκίνη

Η ορμόνη της αγάπης - είναι υπεύθυνη για τον έρωτα, τη γονιμότητα, τις συσπάσεις κατά τον τοκετό και την απελευθέρωση γάλακτος για το θηλασμό. Μας βοηθά να νιώθουμε όμορφα και απελευθερώνει από μέσα μας συμπεριφορά αγάπης.

Ενδορφίνες

Μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και το άγχος. Υπάρχουν στο σώμα μας συνήθως σε υψηλότερα επίπεδα κατά το τέλος της εγκυμοσύνης ενώ αυξάνονται και κατά το τέλος του τοκετού. Έτσι σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει επισκληρίδιο, οι ενδορφίνες βοηθούν στο να αντιμετωπίσουν τον πόνο.


Αδρεναλίνη

Η αδρεναλίνη - ή αλλιώς η ορμόνη πριν από τη μάχη - είναι η ορμόνη που παρήγαγαν ανέκαθεν οι άνθρωποι για να επιβιώσουν μέσα από μία μάχη ή μία δύσκολη συνθήκη. Έτσι και σε γυναίκες που αισθάνονται ότι απειλούνται κατά τη διάρκεια του τοκετού, δηλαδή νιώθουν φόβο ή έντονο πόνο, η αδρεναλίνη φτάνει σε υψηλά επίπεδα. Υπερβολική αδρεναλίνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τοκετό - προκαλεί αγωνία στο μωρό πριν την γέννηση, σταματάει τις συσπάσεις της μήτρας και αυξάνει τον πανικό της μητέρας.

Για να διατηρήσουμε χαμηλά την αδρεναλίνη προσπαθούμε να μένουμε ήρεμες, να εμπιστευόμαστε την ομάδα που έχουμε δίπλα μας και να είμαστε σε ένα ειρηνικό και ήρεμο περιβάλλον.


Προλακτίνη

Ο ρόλος και η σπουδαιότητα της προλακτίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κορυφώνεται όταν ξεκινά ο φυσικός τοκετός. Όπως έχει αποδειχθεί η συνεχής παραγωγή προλακτίνης κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό, φαίνεται πως προετοιμάζει το σώμα της μητέρας για το θηλασμό. Επιπλέον, βοηθάει το νεογέννητο να προσαρμοστεί στη ζωή εκτός της μήτρας.


Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο θόρυβος ή άλλες συνθήκες του περιβάλλοντος χώρου μπορεί να επηρεάσουν τις φυσικές διαδικασίες του σώματος σας. Γι’ αυτόν το λόγο και προκειμένου να μπορέσετε να μεγιστοποιήσετε την ικανότητα του σώματος σας να ακολουθήσει τις φυσικές διαδικασίες, αναζητήστε ένα περιβάλλον και μία ομάδα που να υποστηρίζει την φυσική διαδικασία κατά τον τοκετό.



Η μαία σας, Δόξα Τερζή





Ιστορίες Φυσικού Τοκετού

https://www.facebook.com/istoriesfisikoutoketou

1.126 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page