top of page
Αναζήτηση

👉 Ενδείξεις ότι το μωρό τρέφεται σωστά με το μητρικό γάλα!



Το #μητρικό_γάλα καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός μωρού. Περιέχει #βιταμίνες, #μέταλλα, #αντισώματα και χάρη σε αυτά τα στοιχεία, το μωρό αναπτύσσεται σωστά και ενισχύεται το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Στην αρχή το γάλα είναι λίγο αλλά ανάλογα με τη ζήτηση αυξάνεται - δηλαδή όταν το μωρό κάνει συχνούς θηλασμούς. Επειδή οι γονείς ανησυχούν εάν το μωρό τρώει αρκετά ώστε να παίρνει το απαραίτητο βάρος, θα σας περιγράψουμε μερικούς δείκτες για να είστε βέβαιοι ότι το μητρικό γάλα στο μωρό είναι αρκετό.


Απώλεια - αύξηση βάρους

Τα νεογέννητα στην αρχή χάνουν το 10% του βάρους τους αλλά την 10η μέρα ζωής τους είναι στο βάρος γέννησης τους. Άρα ανησυχούμε μόνο όταν το μωρό μας δεν έχει πάρει το βάρος που πρέπει τη 10η μέρα γέννησης

Εάν όταν θηλάζει το μωρό μας και συνεχίζουν οι μαστοί να είναι πρησμένοι, δεν σημαίνει ότι δεν έφαγε αρκετά.


Αλλαγή Πάνας

6 έως 8 πάνες με ούρα και μία με κακά σημαίνει ότι το μωρό τρώει καλά. Τα κακά του μωρού είναι χρυσοκίτρινα και συνήθως έχει τουλάχιστον δύο με τρεις κενώσεις την ημέρα. Αυτό δείχνει ότι το μητρικό γάλα είναι αρκετό.

Εάν τα ούρα του μωρού είναι σκούρα κίτρινα τότε το μητρικό γάλα δεν είναι επαρκές.


Ίκτερος

Ένα από τα σημάδια ότι το γάλα είναι ανεπαρκές είναι όταν ο ίκτερος επιμένει. Βλέπουμε το δέρμα του μωρού να είναι κίτρινο το ίδιο και στο λευκό των ματιών. Η καθαρτική δράση που έχει το μητρικό γάλα καθαρίζει το συκώτι του μωρού από τα απόβλητα.

Εάν το μωρό κάνει θόρυβο όταν θηλάζει, όταν χτυπάει τα μάγουλά του, μπορεί να μην του αρκεί το γάλα που έχει η μαμά του.


𝚨𝚴𝚻𝚰𝚳𝚬𝚻𝛀𝚷𝚰𝚺𝚮


Υπάρχουν πολλοί τρόποι αύξησης του μητρικού γάλακτος:


❖ Πρώτα ελέγχουμε τη σωστή θέση θηλασμού. Το μωρό πρέπει να μην πιπιλίζει μόνο τη θηλή αλλά στο στόμα του πρέπει να παίρνει όλη τη θηλαία άλω.


❖ Η μητέρα πρέπει να τρέφεται σωστά και ισορροπημένα τρώγοντας τρία γεύματα και τρία σνακ την ημέρα. Πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 3 λίτρα υγρά (νερό, λεμονάδα, μάραθο, χυμούς και γάλα).


❖ Να ξεκουράζεται σε κάθε ευκαιρία όταν κοιμάται το μωρό και να αποφεύγει το άγχος και τη θλίψη. Οι συχνοί θηλασμοί αυξάνουν την παραγωγή. Εάν είναι όμως κουρασμένη μπορεί να αντλήσει γάλα με θήλαστρο και να δώσει κάποιο οικείο πρόσωπο το γάλα ώστε να ξεκουραστεί εκείνη.


❖ Τέλος τα χλιαρά ντους, οι ζεστές κομπρέσες (ΟΧΙ καυτές) βοηθάνε στην ενεργοποίηση των αδένων.



Είμαστε πάντα δίπλα σας σε κάθε πρόβλημα για να το λύσουμε μαζί!



Μητρικός Θηλασμός - Νέα ζωή





2.492 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page