Όταν το μωρό σας κλαίει δυνατά για ώρες παρόλο που δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα και όταν τα κλάματα συνεχίζονται για 3-4 ώρες 2-3 φορές την εβδομάδα και διαρκούν πάνω από 3 μήνες τότε λέμε ότι το μωρό μας έχει κολικούς.
Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ο κολικός;
Οι κολικοί αρχίζουν δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό και τελειώνουν περίπου στον τρίτο ή τέταρτο μήνα αν και σπάνια μπορεί να συνεχιστούν έως και ένα χρόνο.
Τι προκαλεί τους κολικούς;
Το πεπτικό σύστημα και τα έντερα των νεογνών δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.
Το μωρό τρέφεται εκτός από το μητρικό γάλα και με formula.
Εμφάνιση εντολών πόνων και αερίων μετά το θηλασμό.
Η συχνότητα των κολικών αυξάνεται ακόμη περισσότερο στα μωρά που δεν έχουν δημιουργήσει καλό δεσμό με τους γονείς τους μετά τον τοκετό.
Συμπτώματα κολικού:
Το μωρό είναι παραπονεμένο συνέχεια και έχει βίαιο κλάμα.
Τα μάγουλα του μωρού είναι κατακόκκινα από το κλάμα.
Τα φρύδια του μωρού είναι συνοφρυωμένα και η έκφραση του προσώπου ζαρώνει.
Το μωρό με κολικούς τραβάει τα πόδια του ψηλά στην κοιλιά λόγω των πόνου από τα αέρια
Έχει πολλά αέρια και συνήθως το κλάμα αρχίζει τις ίδιες ώρες και διαρκεί μέχρι το βράδυ.
Το μωρά σφίγγουν τα χέρια τους γροθιές.
Συμβαίνει τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Συμβουλές στην οικογένεια:
Η αντιμετώπιση ενός μωρού με κολικούς είναι πολύ κουραστική, φροντίστε λοιπόν να προσέχετε καλά τον εαυτό σας και να είστε ήρεμοι. Θυμηθείτε ότι είναι μία περίοδος η οποία θα περάσει, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη μορφή θεραπείας για την απαλλαγή από τους κολικούς αλλά υπάρχουν πάντοτε τρόποι για να κάνετε τη ζωή πιο εύκολη για εσάς και το μωρό σας.
Είναι σημαντικό να θηλάζουν τα μωρά τον πρώτο μήνα λόγω της ανάγκης τους για αγάπη αλλά και επειδή το μητρικό γάλα μειώνει σημαντικά τους κολικούς μετά το θηλασμό. Παίρνετε το μωρό στο ώμο σας χτυπώντας το ελαφρά στην πλάτη ή τοποθετήστε το μπρούμυτα στο πόδι σας δημιουργώντας πίεση και χτυπώντας το στην πλατούλα ελαφρά. Έτσι θα βιώσει πιο ελαφρά τον πόνο.
Εάν τα μωρά σας παίρνουν formula μαζί με το μητρικό γάλα να τοποθετείτε το μπιμπερό στο στόμα του μωρού σωστά ώστε να αποτρέπετε να παίρνουν επιπλέον αέρα.
Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος σας γιατί έτσι το μεταδίδετε στο μωρό και αυξάνεται η πιθανότητα το μωρό σας να κάνει κολικούς. Ως εκ τούτου η επαφή δέρμα με δέρμα και τα θετικά λόγια αγάπης ενώ θηλάζετε το μωρό σας μειώνουν το άγχος τους και ακόμα και αν έχουν κολικούς θα τους περάσουν πιο ανώδυνα.
Επίσης προσέξτε το ντύσιμο των νεογνών. Το μωρό με κολικούς που ήδη υποφέρει από πόνους και αέρια θα υποφέρει ακόμα περισσότερο αν το ντύνετε υπερβολικά.
Tips που θα σας βοηθήσουν:
Πάρτε το μωρό αγκαλιά και κουνήστε το με αργές κινήσεις. Αυτό θα το βοηθήσει να ηρεμήσει.
Βάλτε το μωρό στην αγκαλιά σας ή στο καθισματάκι του αυτοκινήτου και πηγαίνετέ το μια βόλτα. Οι κραδασμοί και οι κινήσεις του αυτοκινήτου μπορεί να είναι ηρεμιστικές.
Κάνετε μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς.
Δημιουργήστε του ένα ήρεμο περιβάλλον. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου, χαμηλώστε το φως και βάλτε του μία ήρεμη μουσική.
Μία παλιά μέθοδος όπως το βάσκιωμα μπορεί να το ηρεμήσει και να νοιώσει ότι βρίσκεται ξανά μέσα στη μήτρα, έτσι θα νοιώσει ασφαλές,
Ένα ζεστό μπάνιο και ο ήχος του νερού, την ώρα του κολικού θα το χαλάρωσει και θα το κάνει πιο ήρεμο.🍼🍼♥️♥️
Η μαία σας, Δόξα Τερζή
Ιστορίες Φυσικού Τοκετού
https://www.facebook.com/istoriesfisikoutoketou
Opmerkingen